Traumatherapie

Voel je je somber of ontvlam je vaker dan je zou willen? Is het spannend voor je om relaties aan te gaan? Heb je veel last van angst, onzekerheid, zelf-kritiek, schaamte of zit je in een burnout? Het is goed mogelijk dat de oorzaak van jouw klachten in trauma ligt.

Wat is trauma?

Ik werk met trauma vanuit de visie van dr. Gabor Maté, Hongaars- Canadees specialist op het gebied van trauma. Hij heeft in zijn jarenlange onderzoek en praktijkervaring ontdekt dat trauma een wond is die onze kijk op de wereld, onze relaties en zelfs onze hersenen en zenuwstelsel beïnvloedt.

Die wond kan ontstaan na een eenmalige gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk. Of meerdere gebeurtenissen, zoals gepest worden, misbruik, verwaarlozing, of een andere vorm van chronische stress.

Hoe ontstaat trauma?

Trauma ontstaat volgens Maté wanneer je de verbinding met jezelf verbreekt in reactie op een bedreigende situatie. Het trauma is dus niet de gebeurtenis zelf, maar het verbreken van de verbinding met jezelf in reactie op de gebeurtenis.

Het verbreken van de verbinding, is niet iets waar je zelf voor kiest. Je organisme doet dit om te overleven als gevolg van een gebeurtenis die te overweldigend is. In een situatie die te veel pijn doet of te bedreigend is en waarin je te hulpeloos of kwetsbaar was.

Wat is het gevolg daarvan?

Al was de reactie van je organisme ‘wijs’ en hielp het je om te overleven, het loskoppelen van de verbinding met jezelf veroorzaakt allerlei problemen in je leven. Je weet misschien niet eens meer wat er precies is gebeurd, alleen je lichaam herinnert het zich nog wel.

Daardoor blijven situaties in het heden je triggeren en blijft de stress telkens op lopen. Je hebt minder toegang tot je authentieke zelf, waardoor het lastig is om te voelen wat je wel of niet wilt en waar je wel of geen zin in hebt. Je hebt daardoor het gevoel dat je aan het overleven bent in plaats van aan het leven.

Hoe heel je van trauma?

Je heelt van trauma door de verbinding met jezelf weer te herstellen. De sleutel daarvoor ligt in het lichaam. Door stapje voor stapje te voelen wat er vast zit in je lijf, kan je de spanning van het trauma loslaten.

Dat klinkt misschien spannend, maar de gevoelens die bovenkomen kunnen je nu niet meer schaden. Ook ik weet hoe het is om door trauma heen te werken. Meer over mijn proces lees je op de pagina over mij.

Traumatherapie: veilig de verbinding herstellen

In traumatherapie leer ik je in een veilige setting de verbinding met jezelf weer te herstellen. Dat begint met compassie voor jezelf: jij kon niks doen aan wat je is overkomen. Het gedrag of de symptomen waar je in het heden last van hebt, zijn dan ook niet jouw ‘schuld’, maar een gevolg van jouw trauma. Ik begeleid je om de spanning van het trauma los te laten en leer je wat je kunt doen als je toch nog getriggerd wordt.

Wat levert traumatherapie je op?

  • Je voelt je minder vaak, minder lang en minder intens getriggerd
  • Je ontdekt wat jouw triggers zijn.
  • Je weet wat je moet doen om jezelf tot rust te brengen.
  • Je weet beter wat je voelt, wat je wil en wat goed is voor je
  • Je hebt meer levensenergie.

Aanmelden voor traumatherapie

Ik bied je als therapeut graag de veiligheid om op jouw tempo, stapje voor stapje dit proces aan te gaan. Je bent welkom in mijn praktijk in Maarn. 

Neem contact met me op:

    Ik heb op dit moment een korte wachtlijst. Je kunt meestal binnen enkele maanden terecht.

    Meer weten over traumatherapie?

    Als je meer te weten wilt komen over trauma en mijn werkwijze, kan je de volgende bronnen bekijken: